۲۴ ساعت

20 می
۱ دیدگاه

سنگ کیسه صفرا

تاریخ  نشر پنجشنبه  ۳۰  ثور ۱۴۰۰ –  ۲۰ می ۲۰۲۱ هالند

کیسه صفرا عبارت عضویست که در قسمت تحتانی کبد قرار دارد .

دارای رنگ گلابی بوده و صفرای ترشح شده از کبد  در آن ذخیره می‌گردد.

خود صفرا یک نوع مایع سبز رنگ مایل به زرد بوده و از کلسترول ،بلیروبین،کلسیم ،نمکهای صفرایی ویک اندازه آب ساخته شده و هر وقتیکه وجود به صفرا ضرورت احساس کند این صفرا از طریق مجرای صفرایی اول به اثناعشرو بعدا به روده ی کوچک سرازیر شده و وظیفه آن پارچه نمودن یا تجزیه نمودن و خورد کردن چربی های مواد غذایی میباشد .

که چربی های مواد غذایی را به اسید های چربی تبدیل می کندکه برای هضم غذاها کمک خوبی است.

بعد از آنکه وظیفه اش تمام شد دوباره به کیسه اصلی خود بر میگردد.

سنگ های صفراوی در حدود ۸۰٪از رسوبات کلسترولی و ۲۰٪ از بلیروبین ،کلسیم ونمکهای صفراوی ساخته شده .

سنگ های صفراوی نوع کلسترولی اکثرا به رنگ سبز مایل به زرد بوده اما دیگر انواع آن به رنگ سیاه و بعضا به رنگ قهوه‌ای می باشد .

سنگ های صفراوی به صورت عموم هیچ نوع کدام علامت و عارضه مشخص از خود به مریض نشان نمی‌دهد با وجود اینکه سالها در کیسه صفرا یش موجود باشد.

تنها در صورتی که سنگ از طریق مجرای صفراوی حرکت کرده باشد یا اینکه بی جا شده باشد در همچوحالات گاهی باعث  بندش مجرای صفراوی انسداد و التهاب آن می‌گردد که در این حالات  یک سلسله اعراض و علائم مانند زرد شدن جلد تغییر رنگ در چشم ها ،مکدر شدن رنگ ادرار ،درد همراه با طب و لرزه و عرق میباشد نزد مریز بمشاهده می‌رسد ‌.

اگر در همچوحالات مریض به تداوی خود عاجلا اقدام نکند تدریجا مریض مصاب یک التهاب حاد کیسه صفراوی می‌گردد که به نام کولی سیستیک یاد می‌گردد

این التهاب اکثرا به صورت حاد رخ می‌دهد و دارای علائم زیل می باشد :

شروع آن بعد از خوردن یک غذای چرب و پر کالری است که بعد از ۲ تا ۳ ساعت بعد از صرف غذا نزد مریض به وجود می آید و این درد ساعت ها ادامه دارد وبسیار شدید میباشد  و در قسمت فوقانی سمت راست شکم موقیت دارد و انتشار درد به طرف شانه راست ، زیر قفسه سینه و در پشت می باشد.

درد همراه با دلبدی،استفراغ وعرق بوده و نهایت شدید میباشد و با مسکن های عادی هیچگاه  بهبودی حاصل نمی شود.و لحظه به لحظه به شدت آن افزوده می‌گردد.

اطرافیان مریض مجبورا آن را به طور عاجل به یکی از شعبات می‌رسانند و موظفین اتاق عاجل فورا برای مریض از طریق سیرم ادویه های مخدره قوی تدبیق می‌نمایند تا یک اندازه درد مریض بهبودی حاصل نماید بعد از آنکه درد مریض یک اندازه آرام شد در اکثر حالات در سفیدی چشمها و بعضی دیگر قسمت های وجود مریض یک اندازه رنگ زرد بملاحظه می‌رسد، رنگ ادرار مریض زرد و خیلی مکدر بوده و در  رنگ مواد غایطه آن سفیدی روشن به چشم می‌خورد اما در صورتی که سنگ صفراوی از طریق مجرای صفراوی حرکت کرده و بی جا شده باشد ضمنا سبب بند شدن مجرای صفراوی و رودهای کوچک گردیده باشد در ساحه اینکه سنگ صفراوی باعث انسداد آن شده باشد همان قسمت  به طرف گانگرن می‌رود

اولین علامت مریض درد شدید داشته و با هیچ ادویه ی ضد درد  بهبودی حاصل نمی کند ضمنا درد طاقت فرسا همراه با تب و لرزه بوده ، مریض استفراغ و دلبدی زیادی دارد که اگر در چنین حالتی مریض عملیات نگردد عواقب خیلی وخیم و جبران ناپذیری خواهد داشت .

عوامل و اسباب سنگ های صفراوی:

سنگ های کیسه صفراوی بیشتر در نزد خانم ها با لای سنین ۴۰ ،۴۵ ساله ملا حظه می‌گردد و ضمنا خانوم هایی که از ادویه های ضد بارداری استفاده می نمایند و یا اینکه حمل های متکرر را گذشتانده اند یا اینکه  مصاب مرض شکراند

ضمنا کسانی که کلسترول و تری گلیسرید خونشان افزایش دارد و یا به مرض تالاسمی مصاب اند

ضمنا مسائل ارثی و فامیل هم در ابتلا به سنگ کیسه صفراوی مورد نظر میباشد .

سنگ های صفراوی اگر از ½ ۲ سانتیمتر بزرگتر در کیسه صفراوی باشد در این صورت حتما باید توسط عملیات برداشته شود زیرا خطر سرطان کیسه صفرا را سبب می‌گردد.

یادداشت :

بغضی از درد های شدید بطنی که ناشی از سو هاضمه و یا باعث درد های  معده اثناعشری میباشد.

گاهی با درد های اصلی سنگ کیسه صفرا در تشخیص یک سلسه پرابلم را بوجود می‌آورد زیرا موقعیت هر دو نوع درد خیلی با هم شباهت دارند .

در این صورت طبیب معالج برا اینکه درست تشخیص نموده باشد مجبورا یک سلسله سوالها را از خود مریض یا از اعضای فامیل آن می پرسد و جوابها را به خود می‌گیرد.

در صورت که درد از باعث سوهاضمه و یا درد از باعث درد قرحه معده اثناعشر می باشد در این مورد با گرفتن یک مقدار غذا و یا ادویه ضد اسید معده درد مریض فورا بهبودی حاصل می‌کند، اما اگر سنگ کیسه صفرا باعث انسداد در روده کوچک  شده باشد و گانگرن کرده باشد به جز از عملیات نمودن عاجل و برداشتن سنگ چاره دیگر بسیار کم است درغیر آن صورت انزار خیلی وخیم برای مریض رخ می‌دهد.

در قسمت تشخیص سنگهای کیسه صفرا امروز از طریقه های سونوگرافی، کولانجو گرافی، آندوسکوپی، سی تی اسکن، ام آر آی، کار گرفته می‌شود که مریض به زود ترین فرصت بعد از تشخیص شفایاب می‌گردد .

با احترام

دکتر علیشاه  جوانشیر متخصص امراض داخله  

سیدنی – استرالیا

 

یک پاسخ به “سنگ کیسه صفرا”

  1. admin گفت:

    تشکر جناب محترم دکتر جوانشیر عزیز از معلومات تان.
    مهدی بشیر

دیدگاه بگذارید

لطفاً اطلاعات خود را در قسمت پایین پر کنید.
نام
پست الکترونیک
تارنما
دیدگاه شما