کم خونی ها و انواع آن (Anemia)
تاریخ نشر پنجشنبه ۲۶ حوت ۱۴۰۰ – ۱۷ مارچ ۲۰۲۲ هالند
کم خونی ها به صورت عموم از باعث کمبود مقدار هموگلوبین خون بوجود می آید،زیرا هموگلوبین به کرویات سرخ خون در قسمت انتقال(O2) از طریق شش ها به تمامی انساج عضویت کمک شایانی می نمایند.
خود کرویات سرخ خون در حدود ۴ ماه عمرداردند،بناً هر عاملیکه طول عمر کرویات سرخ خون را مختل می نماید نتیجتاً سبب میشود که انتقال آکسیجن رسانی به انساج عضویت صدمه دیده و باعث کم خونی گردد،به صورت عموم خون در حدود ۷ تا ۸ فیصد وزن عمومی بدن را تشکیل می دهد و حجم آن در بدن، حدود ۵۰۰۰ سی سی میباشد.
انواع کم خونی ها:
کم خونی ها انواع مختلف دارند که ما در اینجا صرف به شکل فشرده از بعضی خصوصیات و علایم آنها نام میبریم زیرا هر نوع آن به ذات خود یک موضوع مهم علمی را دارا میباشند.
کم خونی هایکه از کمبود آهن بوجود می آید بنام کم خونی Iron Deficiency ،یاد میگردد.
که واقعات این نوع کم خونی فعلا در سراسر جهان پهناور زیاد به مشاهده میرسد.
یک نوع دیگر کم خونی وجود دارد که بنام Pernicious Anemia،یاد میگردد.
این نوع کمخونی از باعث فقدان ویتامین B12 بوجود می آید، یک نوع دیگر کم خونی ارثی وجود دارد که بنام کم خونی گلوبل های داس مانند، یاد میگردد.
در این نوع کم خونی، گلوبل ها به خوبی نمی توانند در داخل رگ های خون به آسانی حرکت نمایند.
یک نوع کم خونی دیگر وجود دارد که بنام کم خونی مرض تالاسیمی یاد میگردد، برعلاوه کم خونی های همولیتیک،کم خونی های آپلاستیک،کم خونی های امراض مزمن کلیوی، کم خونی های امراض مصاب دیالیزی، سرطان های کولون، پولیپ های معایی،سرطان خون یامرض لوسیمیا، تشعشات مواد رادیو اکتیف،منگ های کلیوی،خون ریزی های جهاز هضمی،زایمان و حادثات تروما را میتوانیم یاد آوری کنیم.
علایم سریری کم خونی ها:
علایم کم خونی ها به صورت عموم نظر به نوع،شدت و پیشرفت آن ها در نزد مریضان متفاوت میباشد،در اکثر کم خونی ها مریضان یک اندازه رنگ پریده و چهره خاسف دارند.
رنگ قسمت های داخلی پلک ها و چشم کم رنگ و سفید جلوه می کنند،ضمناً مریضان یک اندازه احساس سر دردی،سر گیچی و زود خسته شدن را دارا میباشد.
این نوع مریضان اگر تداوی مناسب نگردند،نزد شان تدریجاً یک سلسله اعراض دیگر مانند ناتوانائی های جسمی،موجودیت یک عده زخم های کوچک در اطرف دهن و گوشه لب ها و زبان،خطوط موازی بالای ناخن و گاهی در وسط آن یک اندازه فرورفتگی بنظر می رسد که بنام ناخن قاشقی هم یاد میگردد.
مریض احساس وز وز در گوش ها و گاهی از تنگی نفس شاکی می باشد، بعضاً ضربان قلب یک اندازه سریع تر میگردد و مریض از ریزش موهای سر خود شاکی میباشد.
نوت:
برای اینکه نوع و اندازه کم خونی ها درست فهمیده شود،باید از نزد مریض معاینات مکمل لابراتواری گرفته شود که در نتیجه معاینات اغلباً کمبودی های فقدان آهن و ویتامین B12 نشان داده می شود.
در نوع کم خونی ها که از فقدان آهن به وجود می آیند، اکثراً از مرکبات فیرسلفات ها کار گرفته میشود که همه این مرکبات به طور آزاد در دواخانه های شهری موجود میباشد.
مانند:Ferrous sulphate و Ferro plus C، که در ترکیب خود دارای ویتامین C میباشد،که کمک خوبی برای جذب شدن آهن می کند که روزانه صرف یک عدد خورده شود و یک دوره تداوی مکمل آن برای سه ماه میباشد.
اگر همراه این ادویه تابلیت Folic acid ،هم گرفته شود نتیجه بهتری دارد.
در نوع کم خونی که از فقدان ویتامین B12 می باشد،در این نوع تداوی زرقیات عضلی آن بهتر نتیجه می دهد البته تحت نظر طبیب معالج.
نوت: یک سلسله موادیکه در تداوی این دو نوع نتیجه بهتری دارند عبارتند از:انواع گوشت از نوع سرخ،انواع ماهی ها که اومیگا ۳ دارند،تخم مرغ خصوصاً زردی آن،انواع لبنیات مانند:شیر، ماست، پنیر که کم چرب باشند، سبزیجات تازه که برگ های کلان و سبز دارند مانند:گلپی،کرم،کاهو،انواع حبوبات تازه و خشک مانند:عدس،ماش،لوبیا،خسته کدو،خسته گل آفتاب پرست،کنجد و از میوه های تازه و خشک مانند:زرد آلو،انجیر،توت،کشمش،آلوبالو،گیلاس،کیوی،لبلبو،فروت،پاین اپل،کیله،کشته و تلخان را میتوان یاد آورشویم.
ضمناً از سریال های که از طرف صبح با شیر گرفته می شود، همه حاوی:آهن،کلسیم،زنک،مگنیزیم و سایر مواد پروتئینی و ویتامین ها میباشند،اگر استفاده شوند خیلی مفید می باشند.
با احترام:
داکتر علیشاه_جوانشیر،متخصص امراض داخله سدنی _آسترالیا.
جناب محترم داکتر علیشاه جوانشیر ، جهانی سپاس از معلومات تان . موفق و سلامت باشید. مهدی بشیر