تأثیرات جهانی شدن سیاست و اقتصاد
تاریخ نشر شنبه هشتم قوس ۱۳۹۳ – ۲۹ نوامبر ۲۰۱۴ هالند
تأثیرات جهانی شدن سیاست و اقتصاد بر افغانستان
(نویسنده: محمد انور متین-کارشناس مسایل سیاسی)
جهانی شدن پدیدۀ است که از دهۀ ۱۹۶۰ گرفته و پس از پایان جنگ سرد در ابعاد گسترده ی کابردی شده است، فروپاشی نظام دنیای و دو قطبی آهنگ جهانی شدن را تشدید و تسریع نموده است، روند فروپاشی خود معلول جهانی شدن است و مهمتر از آن تاثیر اصل روشنگری است.
جهانی شدن، جهان را به دهکده ای مبدل ساخته و بشریت را به نحوه گسترده ای با هم پیوند داده است، دوستی ها، همسوی ها، نزدیکی ها و عناصر دیگر مشترک بشری را به نمایش گذاشته است.
سرعت، کیفیت، تعاملات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیت جهان را متحول ساخته و پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات باعث خودآگاهی توده های مردمی و کاهش روزافزون نقش گروه های منفعتگرا و مردم فریب گردیده است.
تأثیرات جهانی شدن سیاست و اقتصاد از برای افغانستان بستر مساعدی از متغییر های متحول سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که ریشه در پیامد های یازدهم سپتمبر، شکست طالبان، ورود ناتو و آیساف به افغانستان است که در نتیجه حمایت سیاسی و کمک های اقتصادی جامعه جهانی، افغانستان وارد مرحله جدیدی از شکل گیری و تقویت نیروهای مسلح به جای نیرو های مسلح خودسر غیر مسئول، اعمار و بازسازی جاده های اساسی، بهبود حد اقل دسترسی شهروندان به صحت و تکنالوژی معاصر، رشد و شکوفایی کمی معارف و موسسات تحصیلات عالی اععم از دولتی و خصوصی، ایجاد سیستم اقتصاد بازار آزاد، توسعه شبکه های بانکداری، رونق تجارت، برگزاری کنفرانس های متعدد بین المللی پیرامون افغانستان، رشد مشارکت سیاسی مردم، استمرار آزادی بیان، توسعه دموکراسی، تجدید بنیادگرایی و تفنگ بدستان منفعتگرا، ظاهرنما و مردم فریب دستاورد های اند که از تاثیرات جهانی شدن سیاست و اقتصاد و تلاش های مردم افغانستان بدست آمده است.
اما! اگر مثلث سیاه و شوم فساد اداری، مافیای مواد مخدر و تروریزم کور سازمان یافته و زنجیره ای بر مردم افغانستان تحمیل نمی کردند، افغانستان امروز به پیشرفت های کلان و اعمار زیرساخت های تاثیرگزار بر زندگی فرودستان جامعه ما مبدل می گردید.
امنیت، نظم، رفاه همگانی و آزادی به عنوان ارزش های مشترک بشری دستیابی به آن حق مسلم انسانی مردم افغانستان و ضرورت مبرم مرحله کنونی کشور است.
مردم افغانستان در دهکده جهانی زندگی و فعالیت دارد، چرا در این دهکده زندگی شهروندان افغانستان با موجودیت کمک های گستردۀ جامعه جهانی به گونۀ عادلانه، متوازن تغییر نکرده است، علت اصلی آن نبود حکومت داری خوب در یک دهۀ اخیر بوده که پیامد متغییرها معلول آن تمرکز ثروت، فاصله های گسترده میان فقر و ثروت، فروپاشی طبقه متوسط و فقر و بیکاری بوده است.
پیامد های نبود حکومتداری خوب در کشور میراث رژیم گذشته چالش های اند جدی و زمانگیر که رئیس جمهور منتخب را به نبرد سنگین می طلبد.
ضمانت پیروزمند حکومت جدید مستلزم پیروزی آن بر فساد اداری و استفاده بهینه، شفاف و پاسخگویی از کمک های جهانی به مردم افغانستان است.
با درنظرداشت آثار مثبت و منفی جهانی شدن اقتصاد و سیاست بر افغانستان با درک و تحلیل عمیق جهانی شدن برای افغانستان هم فرصت است و هم چالش. آثار مثبت جهانی شدن بیانگر این واقعیت است که افغانستان طی یک دهه گام های بلندی را در عرصه اقتصادی، فرهنگی و حکومتداری به گیش برداشته است و آثار منفی جهانی شدن اقتصاد و سیاست بر افغانستان مستلزم راهکار ها در زمینه مؤثریت جهانی شدن سیاست و اقتصاد در افغانستان است.
(نویسنده: محمد انور متین-کارشناس مسایل سیاسی)
دوست محترم جناب متین عزیز ، تشکر از مطلب زیبا تان . من با شما هم عقیده هستم . تا در افغانستان یک دولت درست و حسابی که هدفش خدمت به مردم نباشد و خود واطرافیانش دزد و جنایتکار و بفکر پر کردن جیب هایشان نباشند روی کار نیاید و ضع هم از این بهتر خواهد بود . چون خود تان شاهد هستید که دولت فعلی فاسد ترین دولت ها در افغانستان است. و با تقلب وفریب روی کار آمده و هر روز هم حملات انتحاری جان هموطنان بیگناه مارا میگیرد و مانع جهانی شدن کشور میشود . شما زنده وسلامت باشید. مهدی بشیر